dinsdag 17 mei 2011

Poepsimpel!

't Is even geleden dat ik nog  iets schreef op mijn blog. Niet uit gebrek aan creatie, maar om een creatie te bloggen moet een ander er ook nog iets aan hebben, vind ik.

Et voilà: een rimpelrokje voor een beginnende naaister:
Alles begint bij de omtrek van de poep. In 't geval van mijn jongste dochter: 57cm. (Haar gewone kledingmaat is 104, dus dit rokje wschl ook.) Dit is de maat van de tailleband, die moet immers over de poep heen geraken.

vooraan

  • Je knipt twee rechthoeken: één tailleband van 59cm (57cm + 2cm voor de naad) op 8cm en één voor het rokje van 90cm op 23cm. Je hebt dus ongeveer 35cm stof nodig.
  • Je stikt de zijnaad van het rokje.
  • Je stikt de zijnaad van de tailleband tot de helft (dus 4cm). De andere 4 cm laat je open, daar moet straks de elastiek door.
  • Je rimpelt het rokje bovenaan. Hoe? Je zet de draadspanning op 4 en steeklengte op 5, je stikt op persvoetbreedte helemaal rond (niet hechten!), en dan nog eens op 1cm van het vorige stiksel ook helemaal rond. Je trekt aan de twee draden aan de goede kant van de stof, je zal zien dat je die kan doortrekken waardoor de stof rimpelt.  Ik rimpel het rokje meestal helemaal en trek het dan daarna weer open tot de juiste breedte.
  • Je speldt de tailleband aan het rokje met twee spelden aan weerszijden en dan trek je het rokje open tot de breedte van de tailleband. Bij dit rokje heb ik veel rimpels gemaakt vooraan in 2 'groepjes' en weinig achteraan. 
  • Als je tevreden bent over de rimpels speldt je de tailleband volledig aan het rokje. Je stikt rondomrond, strijkt een inslagje aan de tailleband, strijkt de tailleband dubbel, speldt de tailleband over de bovennaad heen en stikt nogmaals rondomrond. Voila, de tailleband zit aan het rokje. Je kan nu de zichtbare rimpeldraden eruit trekken. 
  • Onderaan een zoomke strijken en stikken. Bovenaan nog een elastiekje erdoor en het rokje is klaar!
Dit is het rokje zonder kind. Tja ze heeft zo haar eigen willetje soms... Hopelijk binnenkort een foto mèt kind. Veel succes!

achteraan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten