maandag 20 mei 2013

Over spelen, opruimen, het moederschap en een experiment.


Wij zijn Babette, Maud en Victor. 
Eens gewoon in onze pyjama en niet in de kleren die ons mama maakt voor ons.
Wij spelen graag. 
Dat mag van ons mama. 
Maar op het einde van de dag vindt zij dat we alles wat we uithaalden moeten opruimen. 
Ze noemt dat 'opruimerkestijd'. 
Wij haten opruimen. Zij weet dat.
Opruimerkestijd klinkt leuk, maar dat vinden wij absoluut niet.
En zij eigenlijk ook niet. Want keer op keer wordt ze boos.
En dat wil ze eigenlijk niet, zegt ze altijd.
Daarom besloot ze om een EXPERIMENT te doen met ons.
Zij gaat ons een week lang niet vragen om op te ruimen.
Dat vinden wij dik ok. 
Ze zei er ook bij dat we eigenlijk wel moeten opruimen, alleen dat ze het ons niet meer gaat vragen.

Here we go:

VICTOR.

Ik speel het liefst buiten, maar als het binnen is, speel ik vooral met de kussens uit de zetel. De zetel wordt dan een vuilniskar, duikboot, tank, mobilhome, brandweerauto,... Met lego mag ik alleen boven spelen en met Playmobil binnen. Pfff stom.

Mijn mama wordt boos als:
Ze een klokhuis vindt. Ik gooi nooit mijn klokhuizen in de vuilbak.
Ik eet graag appels en dat moet ik niet aan tafel opeten. Mijn klokhuis moet ik in de vuilbak gooien, maar die staat niet in de buurt waar ik op dat moment ben, dus vergeet ik dat vaak. Tja.

MAUD.

 Ik speel het liefst met blaadjes. Op zolder liggen er wel 1000. Van mama mag ik er telkens maar 10 of zo nemen, maar liefst neem ik een gans pakje tegelijk. Ik speel dan van schooltje en deel de blaadjes uit zoals de juf.

Mijn mama wordt boos als:
Er overal in huis blaadjes liggen. Onder mijn bed verzamel ik stiftjes, blaadjes, boekjes, tekeningen. Ik wil niet dat mijn mama onder mijn bed kijkt, maar af en toe wil ze stofzuigen en dan moet ik alles opruimen.
Ik kreeg vorige week van mijn mama een ladenkastje en steek nu alles daar in.

BABETTE.

Ik maak heel graag puzzels. We hebben een ganse kist vol. Dan haal ik alle puzzels uit en maak ze allemaal op de vloer. Mama mag die niet weg doen, want ik heb daar wel veel werk aan gehad.

Mijn mama wordt boos als:
Ik tijdens opruimerkestijd weiger op te ruimen. Mama wordt dan altijd zo boos op mij dat ze mij uiteindelijk naast (en net niet in) het kippenhok zet. Ondertussen ruimen Maud en Victor verder op, zodat als ik weer binnen mag, het meeste is opgeruimd en ik nog een paar kleine dingetjes moet opruimen. Aha!

wordt vervolgd...

13 opmerkingen:

 1. Ik heb 3 dochters ondertussen bijna 19, bijna 18 en bijna 15. Ik hoop zo hard voor jou dat dit experiment slaagt, hier meerdere keren geprobeerd, maar niet gelukt(ofwel heel even). Nu zijn het geen puzzelstukjes, steentjes, kralen, blaadjes,... die ik onder of naast het bed vind, maar kleren in alle maten, kleuren, ... . Dus opruimen zit hier niet in de genen. Maar ik heb gelezen dat een creatief brein 'rommel' nodig heeft. Ik wil graag geloven dat ik 3 creatieve dochters heb! En de jongste IN het kippenhok zetten, dat zou ze nu eens echt geen straf vinden, elk vrij uurtje zit ze bij haar kippen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik maakte als kind/puber ook enorm veel rommel ...onder mijn bed leek het dan ook vaak op een stort ( zo noemde mijn moeder dat dan toch!)
  Maar....het is allemaal goed gekomen hoor!
  Ik ben tegenwoordig erg ordelijk.....nu zijn het mijn kinderen die de rommel-microbe te pakken hebben...:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn te horen dat het overal hetzelfde is :-) succes deze week!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 'Opruimerkestijd', haha. :) Voorlopig maak ik me hierover geen zorgen, de oudste zoon blijkt ordelijker dan de moeder, dus geen klachten. Ben wel benieuwd hoe het experiment bij jullie zal uitdraaien. (Tip: het is interessant om een partner te hebben die een net huis belangrijker vindt dan jijzelf. Als iemand anders zich opjaagt, hoef jij dat niet meer te doen.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. die partner koos ik al lang voor ik kinderen had, maar gelukkig hebben we ongeveer dezelfde 'rommelgrens'.

   Verwijderen
  2. Je mag hier altijd de workshop 'rommel deert me niet' komen volgen. ;)

   Verwijderen
 5. Ik zie mijn jongsten hier al na één dag stampvoetend rondlopen, zich met gekruiste armen en een nukkig gezicht achter de zetel of in een hoekje bv zich schrap zetten met de woorden : "gij hebt dat weggedaan !" omdat hij zijn eigen rommel niet meer terugvindt ;-) Voorlopig blijven we nog even achter zijn veren zitten in afwachting van het vervolg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hier zijn de dochters 3 en bijna 5, en voorlopig nog te chanteren met : " wie opruimt mag het verhaaltje kiezen" en spelletjes als: "kijken wie er het meeste/snelste dit of dat kan opruimen. of als ik hun toverstafje gebruik en doe alsof ik de rommel wegtover (waarbij zij dan heel snel de spullen op hun plek leggen). al lukt dit ook alleen maar als ze niet te moe zijn.
  voorlopig geniet ik er nog van nu ze nog klein genoeg zijn om het zo aan te pakken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Succes met je experiment! Ik heb hier ook twee dochters die ordelijker zijn dan hun moeder, maar de middelste heeft er een grondige hekel aan en is bovendien een enorme plantrekker. Ze heeft veel truken om er vanonder te muizen tijdens het opruimmoment, met verongelijkte zussen en een furieuze moeder tot gevolg.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Misschien moeten we toch maar kippen nemen, nu ik merk hoe multifunctioneel een kippenhok kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lol zeg, hier werkt het dreigement 'alles wat niet opgeruimd wordt, gaat naar de zolder' nog het beste, zeker nadat ze op een morgen wakker werden en er beneden geen speelgoed meer te vinden was... Succes met je experiment!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb hier eens gezegd: 'Je moet niet opruimen, maar alles wat ik nadien vind gaat in de vuilbak'. De zoon begon eerst te huilen in plaats van op te ruimen, maar als ik het nu nog eens herhaal, begint hij onmiddellijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een Nintendo of iets dat ze super leuk vinden is heel handig. Telkens als zoonlief vraagt: "mag ik even op mijn Nintendo?", dan zeg ik "ja, zeker schat, ruim even uw speelgoed op, en dan mag je op je Nintendo". Op die momenten ben ik ook streng in het speelgoed opruimen, want dan wil hij zo graag op zijn Nintendo dat ik hem veel kan laten doen...

  BeantwoordenVerwijderen