Een foldertje dat ik terugvond in het huis van mijn ouders. Het zat in een oude doos samen met de handleiding van dé breimachine. Dé breimachine was er ook nog maar een beetje hier en een beetje daar. Veel te lang niet gebruikt. Ik begrijp nu ook waarom. Waarom mijn moeder ooit wel een trui en een kleedje (of zelf een heus mantelpakje!) breide met de breimachine, maar de jaren nadien toch weer gewoon gezellig zat te breien in de zetel met tikkende naalden. Er is namelijk breien en breien.
Tien minuten surfen, een telefoon, €100 lichter en enkele dagen later stond dit op zolder:
Dat was begin juni.
Ik doorworstelde de handleiding, stap voor stap. Anders dan bij naaien, waar je op twee uurtjes weet hoe je machine werkt.
Eerst heel veel proeflapjes:
ribbels, twee kleuren, 'jaquard', 'voorlegpatroon' met 1 kleur...
dikke wol, dunne wol, zachte wol, prikwol, katoen,...
Nu eind september, maakten we eens iets voor echt. Ik had tijd (vandaag toch), een belangrijke factor in dit verhaal! Na alle kleine lapjes die ik tot nu probeerde, wou ik ook testen of het lukte met meerdere steken en langere stukken.
Gelukkig had ik ook deze doos, waardoor mislukken niet meteen een financiële ramp is (wol is duur!).
Van de langere proeflappen maakt ik, tede:
Een blauwe sjaal met een oranje streepke. Opzetten en afzetten blijkt met de machine een monikenwerk, maar met een overlock lukt dit gelukkig ook.
Een grote lap met mooie, maar ruwe prikwol...
voorkant |
achterkant |
Gebruikt er dat iemand eigenlijk zo'n gsm-hoesje?
Heeft u nog dunne wol op zolder?
Kent u nog actieve breimachine gebruikers?
Ik hoor het graag!
Mijn mama heeft ook zo'n breimachine staan, in de garage. Toen ik 15 was heeft ze er een keer een trei mee gemaakt. Echt een zalig warme trui. Machine is al jaren niet meer in gebruik. En de dozen wol, kwam ze bij het herinrichten van haar slaapkamer terug tegen... lol.
BeantwoordenVerwijderenEénmaal je de knepen kent, is het een gerief! Dat herinner ik me nog. ;-)
Liefs,
Veerle
Mijn tante had zo'n breimachine staan, heb het haar nooit zien gebruiken, maar weet wel dat mijn moeder een overtuigde zelf-breister was en nooit zo'n machine in huis wou. Eigenlijk zou ik haar eens moeten navragen of ze die machine nog heeft en hoe het werkt enzo ...
BeantwoordenVerwijderenJe hebt dan eindelijk zo een mooi groot stuk breisel en dan verknip je het tot een mini GSM hoesje waarvan je denkt dat je het nooit zal gebruiken! Mooi! Hou ons op de hoogte van je breisels.
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenLeuk om dit te lezen. Bij ons had niemand een breimachine, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar. Ben benieuwd wat je er nog meer mee maakt.
BeantwoordenVerwijderenOh een breimachine echt ff doorzette om je eigen te maken en dan heb je er toch een plezier van. Ik heb er 3 staan en gebruik ze geregeld mijn eerste heb ik gekocht toen ik 17 was van mijn zuurverdiende vakantiebaantje geld (heb ik nog steeds).
BeantwoordenVerwijderenBrei op de grofbreier ook met zelf gesponnen wol. En tja het afkanten is ff werk maar met lock machine zo gebeurt.
Sommige zeggen wel eens maar dat is geen handwerk pfff ze moesten een weten. Maarja ze gebruiken ook een naaimachine voir hun rokkie doen ze ook niet meer met naald en draad.
maar rokken, tassen, haarbanden, sieraden, sjaals, het kan allemaal en de "pennen" gaan ff sneller met de machine.
Veel plezier ermee en kom je er ff niet uit vragen mag altijd en anders ff kijken bij breimachineforum voor vragen.
Ik kom je hier volgen! Helemaal fan!!
BeantwoordenVerwijderengroetjes madame Volt
tip: Tante Hilde is daar ook mee bezig. http://www.tantehilde.be/wrdprss/
BeantwoordenVerwijderenoh zalig, jij ook!! Kunnen we een clubje oprichten voor de breimachinebreisters! Toch ook soms wel een beetje gevloek he, maar inderdaad, ik ga ook gewoon rechte lappen breien denk ik en dan het als een lap stof verwerken tot truitjes ;)
BeantwoordenVerwijderenHallo, mocht je de breimachine verkopen, ben ik zeker kandidaatkoper. Heelveel intersse.
BeantwoordenVerwijderen