zondag 23 september 2012

De toiletzak: een handleiding

Ik maakte in juli een toiletzak. Ik zocht een handleiding, maar 'k vond die nogal mager en niet echt iets wat ik wou. Dus ik maakte mijn aloude toiletzak die ik 20 jaar geleden kocht in de Hema, na.

Nodig?
- 4 lapjes toile cirée van 25cm op 20cm
- een rits van 22cm
- een restje toile cirée van 8cm op 22cm
- nog een restje toile cirée van 8cm op 3cm

Het stappenplan:


stap 1: het restje van 8 x 3 stik je rond het uiteinde van de rits
stap 2: leg de rits gelijk met de bovenzijde en op 1cm van de rand en stik vast met de ritsvoet.
stap 3: stop ook op 1cm van de andere rand als je de rits vaststikt.
 

stap 4: Leg het andere been van de rits gelijk met de bovenzijde van tweede lapje. Begin en stop opnieuw op 1cm van de rand.

Stap 5: Stik de rits door langs de buitenkant van de toiletzak. Stop opnieuw op 1cm van de rand!

NOOT: Als je stikt op toile cirée zal je merken dat je persvoet niet goed 'glijdt' over de stof. Het metaal van je voet en het plastiek van de stof glijden niet. Dit kan je oplossen door onderaan je persvoet een stukje matte tape te kleven. Je zal merken dat de voet dan wel glijdt over de toile cirée. Er bestaat ook een 'ledervoet' (zoals ik hier gebruik). Deze voet heeft wieltjes en 'rolt' dus over de stof. Er bestaat ook een voetje in teflon en dat kan je ook gebruiken.stap 6: Zoom 1cm om van het derde en vierde lapje.
 
nu heb je:

stap 7: Leg lapje 3 en 4 op elkaar (blinkende zijden binnen) en stik op 5cm van de randen een rechthoekje. Dit wordt het 'binnenzakje' van de toiletzak, waar je bijvoorbeeld een vochtig washandje in kwijt kan.
 

stap 8: Leg lapje 3 en 4 op de buitenzijde (mooie kant) van de toiletzak. Hierbij vouw je de rand van 5cm van lapje 3 naar binnen langs alle 3 de zijden (zie foto). Steek een speldje in de zijnaad en stik lapje 4 op 1cm van de rand langs alle 3 de zijden vast. Je eindigt ook op 1cm van de rand vlak naast de rits. Let op dat je de rits niet mee vast naait!


 als resultaat krijg je dit:

stap 9: Nu keer je lapje 3 en 4 naar buiten zodat lapje 3 buiten komt te liggen (moeilijk om je nu voor te stellen, maar dit lukt als je het doet).
je krijgt dit:

stap 10: De moeilijkste stap! Je legt de andere buitenste flap over lapje 3 met de andere lapjes (die ondertussen samen zijn gestikt) er tussenin. Het is nu belangrijk dat je de buitenste flap enkel op lapje 3 stikt. Steek speldjes in de randen en stikt op 1cm van de rand. De binnenste lapjes probeer je zoveel mogelijk naar binnen te vouwen.
stap 11: Keer je toiletzak binnenstebuiten en hij is zo goed als klaar.

stap 12: Als afwerking stik je het laatste lapje van 8cm x 22cm eerst tot een bandje van 3cm en dan stik je dit samen op het uiteinde van de rits als een lus. Zo dus:

 KLAAR!


succes ermee!

6 opmerkingen:

 1. Dat ziet er een superhandig model uit! Komt bij mij ook op Pinterest :-), merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor de tutorial, moet ik zeker bijhouden...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mhmh bij het snel snel lezen kan ik er nog niet zo goed aan uit... ik hoop dat het me zal lukken want ik vind hem echt heel tof en heb ook nog een stuk toile ciree van petit pan liggen!

  Elinemien

  BeantwoordenVerwijderen