zondag 13 januari 2013

lekker warm met een twist

Ik maakte gisteren een sjaal. Een lekkere warme sjaal van 100% wol. Geen gebreide wol, maar geweven wol.


Toen ik de wollen stof gisteren zag bij Artevelde (op de vrijdagmarkt in Gent), was ik meteen verkocht. Ik kocht 1m.

Het eerste idee was een kleed voor Maud, maar ik vreesde voor een te dik en te warm kleed. Zo eentje waar je veel werk insteekt en de dochter dan beslist dat ze het kleed niet meer aan wil. Dat zou zo zonde zijn van de stof (en van mijn werk natuurlijk).

Plan B werd een sjaal. Een sjaal was trouwens op deze koude winterdag een perfect alternatief voor de tas die ik eigenlijk ging maken voor Babette haar meter.

Zo'n warme sjaal maken dat doe je zo:

 1. knip een lap van 75cm op 75cm, overlock of zigzag de randen en vouw hem dubbel


 2. Stik de lange zijden op elkaar, je kan hier al een keergat laten om straks de sjaal binnenstebuiten te keren.3. Nu moet de zijnaad worden samengestikt. Dit doe je door de rechterzijnaad in de sjaal te steken en die langs binnen op de linkerzijnaad te leggen. Of  anders uitgelegd: vouw de sjaal dubbel met de goede kanten op elkaar.


4. Moest je de zijnaden zo samenstikken, krijg je een gewone 'buis' en dan valt de sjaal niet mooi. Het is mooier als er een draai in de sjaal zit. Dit doe je door een twist te maken met de naden. Je legt de bovenste naad op de onderste vouw en de onderste vouw op de bovenste naad.


5. Spelden en stikken. Als je je keergat daarnet vergeten bent, kan je nu ook nog een opening laten.
6. De sjaal keren. Je zal zien dat hij nu zijn juiste vorm krijgt. Het keergat met de hand dichtnaaien.

 7. Klaar:


De sjaal zat zo snel in elkaar, dat ik er meteen ook eentje voor mezelf maakte. En ondertussen ook wat foto's nam van het maken.  Dus 2 sjaals uit 1 meter en hopelijk krijg ik uit het restje nog een muts of handschoenen? Lekker warm.


6 opmerkingen:

 1. Ja die stof dat is echt super. Kan je die ook al zelf breien met de breimachine? Als ik zelf eens een mooi lapje breisel vind wil ik er dit mee maken: http://pinterest.com/pin/76913106107411338/
  Tot blogs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi! Ik heb een gelijkaardig stofje deze winter aan mijn neus zien voorbij gaan in Den Beer en nu heb ik er nog extra veel spijt van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja den beer is idd the place to be voor mooie dikke winterstofjes (naast hun andere gigantische aanbod)

   Verwijderen
 3. Héél mooi! Ik heb hem gepind want als ik ooit eens een sjaal voor mij zou maken, dan hoef ik me in ieder egval niet meer suf te piekeren over de afmetingen ;-) Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi .......en bedankt voor de duidelijke uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen